Plocka berättelser

Simon, tuotepäällikkö

Marknadsföring och försäljning, Oy Flinkenberg Ab

Julkaistu 18.8.2014

Opiskelupaikkani Helsingfors universitet
Pääaine tai koulutusohjelma Kemia
Muut opinnot Biokemia (cum laude), tilastotiede (approbatur)
Valmistumisvuosi 2008

Tyypillinen työpäiväni: Työ on pääasiassa toimistotyötä, jota ajoittaiset asiakastapaamiset rytmittävät. Pääosa työstä hoituu sähköpostilla, jotkin asiat on helpompi ja nopeampi hoitaa puhelimitse, kun kuviot alkavat olemaan tuttuja. Päivän aikana on yleensä keskustelua asiakkaiden kanssa mitkä edustamiemme päämiesten eli yritysten tuotteet (= teollisuuden raaka-aineet) vastaisivat ominaisuuksiltaan heidän hakukriteereitään, asiakkaiden ongelmanratkaisua päämiesten kanssa, tarjousten lähettämistä, uusien trendien ja raaka-aineiden kartoittamista, tuotedokumenttien selaamista tms. Ajoittain on työmatkoja ulkomaille messuille tai päämiesten koulutuksiin, erilaisia kokouksia järjestöjen tai viranomaisten kanssa jne.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: oma-aloitteisuus, järjestelmällisyys, kärsivällisyys

Päädyin nykyiseen työhöni: Työkokemuksena minulla oli taustalla asiakaspalvelutyötä, muutamia määräaikaisia tutkimusprojekteja yliopiston labrassa sekä suuressa suomalaisessa kemian alan yrityksessä sekä kemian alan opetustyötä lukiossa. Luulisin, että tutkimustyö antoi hyvän kuvan työnantajalle tieteellisyydestä, opetustyö esiintymisestä ja asiakaspalvelutyö asiakkaiden kanssa toimimisesta. Työpaikkailmoituksen löysin mol.fi -sivustolta, lähetin hakemuksen ja soitin perään.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Kemian yleinen tuntemus on työssä tarpeellista, mutta ei sinänsä ulkoaopettelun puolesta vaan enemmänkin soveltamispohjana. Esimerkiksi myytävien tuotteiden tarkemmat tiedot tulevat kuitenkin edustamiltamme päämiehiltä, joten tärkeämpää on, että tietää aina mistä lähteä tietoa etsimään ja miten sitä kannattaa käyttää. Biokemiaa oli siinä mielessä tärkeää suorittaa opintojen aikana, että sen kunnollinen opettelu jälkeenpäin itsenäisesti olisi ollut todella raskasta ja haastavaa. Edes lyhyt kokonaisuus kaupallisia opintoja sekä myynnin psykologia olisivat voineet olla hyödyllisiä opiskeltavia näin jälkeenpäin ajateltuna.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Mielestäni työnhaussa kannattaa pitää mieli avoinna. Aikoinaan en olisi voinut kuvitellakaan tekeväni myyntityötä, mutta tekninen myyntityö on jotain aivan muuta kuin tuotteiden tyrkyttämistä mahdollisille asiakkaille. Hyvin monipuolista hommaa.

Töitä haettaessa mielestäni yleisellä tasolla tärkeintä on uskaltaa: uskalla hakea työtä, uskalla soittaa, uskalla olla kasvotusten, uskalla kysyä. Sanonta: "Onni suosii rohkeaa", ei ole tuulesta temmattu. Mitä enemmän uskaltaa olla yhteyksissä ihmisiin (töiden ja työnhaun ulkopuolellakin) sitä paremmaksi ihmisten kanssa myös tulee. Muista kuitenkin, että kuunteleminen on kultaa, on kyse sitten töiden hakemisesta tai asiakkaan/päämiehen/kollegan kanssa toimimisesta.

Mera berättelser

Timo

research scientist

Työhöni kuuluu paljon mittausten suunnittelua, itse mittaamista ja tulosten analysointia sekä raportointi… läs berättelsen >

Mikael

r&d engineer

Päivät koostuvat vaihtelevasti tiedonhausta (esim. tieteelliset julkaisut ja patentit), käytännön orgaani… läs berättelsen >

Källa för töissä.fi -statistiken: Universitetens och yrkeshögskolornas karriäruppföljningsenkäter till utexaminerade fem år efter examen. Tilläggsinformation ›