Browse stories

Katri, toimittaja

Communications and media

Julkaistu 8.8.2017

Opiskelupaikkani University of Jyväskylä
Pääaine tai koulutusohjelma Yhteiskuntapolitiikka
Muut opinnot Journalistiikka, valtio-oppi, pyskologia
Valmistumisvuosi 1995

Tyypillinen työpäiväni: Toimittajan työpäivä alkaa oikeastaan jo heti herättyä, minulla noin kello 6:45 tärkeimpien uutisten kahlaamisella eri medioista. Tähän vierähtää helposti yli tunti, joten aamuvirkkuudesta on hyötyä!

Työpäivä alkaa virallisesti noin kello 9:00 sähköpostien lukemisella. 9:15 on aamupalaveri, jossa käymme yhdessä toisten toimittajien ja esimiesten kanssa läpi kunkin työtehtävät ja tärkeimmät uutisaiheet, joihin päätämme tarttua. Vaikeinta on usein löytää tarpeeksi kiinnostava uutisaihe, jota ei ole vielä tyhjennetty. Tässä auttavat sähköpostiin pumpsahtavat tiedotteet, hoksaavainen mieli, joka haravoi uutistarjontaa ja tietenkin mahdollisimman laajat verkostot. Kun tarpeeksi kiinnostava kysymys on löydetty, etsitään henkilö(t)/, joka asiasta tietää mahdollisimman paljon – ja ei kun haastattelemaan. Yleisimmät työvälineet ovat puhelin, nauhuri ja tietokone. Kirjoittavan toimittajan on hallittava suomen kieli mielellään täydellisesti. Tarkkuutta on oltava myös, ettei asiavirheitä lipsahda tekstiin. Usein toimittajan on myös mietittävä, miten juttu kuvitetaan, tarvitaanko graafeja tai muuta kuvitusmateriaalia. Yleensä jutusta tehdään erillinen nettiversio, joissakin tapauksissa jopa pieni video. Usein jutun pitää valmistua nopeasti, yhdessä työpäivässä. Jos aikaa jää ylitse, se yleensä käytetään seuraavan juttuidean löytämiseen. Vierasta ei kuitenkaan ole työpäivän venyminen uutistilanteen mukaan. Periaatteessa työpäivä loppuu kuitenkin 16:30–17:00. Illalla tulee vielä usein seurattua erilaista uutis- ja ajankohtaistarjontaa eri medioista.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: Yleistieto ja kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan, Nopeus ja tehokkuus, tarkkuus

Päädyin nykyiseen työhöni: Päädyin nykyiseen työhöni yliopiston järjestämän harjoittelujakson kautta.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Yhteiskuntapolitiikasta ja journalistiikasta on ollut molemmista erittäin paljon hyötyä.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Opintoihin liittyvä harjoittelu on monelle väylä työelämään, siihen kannattaa siis panostaa. Usein vakityö saavutetaan tällä alalla vasta pitkän määräaikaisuuden ja erilaisten pätkätöiden kautta, joten mitään työtä ei kannata halveksua.

More stories

Ulla

sovellusasiantuntija

Työpäivääni kuuluu projektihallintaa ja -seurantaa, järjestelmän suunnittelua ja liiketoiminnan vaatimust… read story >

Urayhdistyksistä

hankekoordinaattori

Sähköposteja, some viestintää, raportointia, ihmisten tapaamista, ideointia ja kehittämistä laajassa yhte… read story >

Anu

hankekoordinaattori

Hankkeen toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus: nuorten valmennukset ja ryhmätapaamiset, viestintää, rap… read story >

ASD

eläkeasiantuntija

Päätöksenteosta, kouluttamisesta, yhteistyön suunnittelusta ja konsultoinnista read story >

Vastavalmistunut

Avustava asiantuntija

Taustaselvitykset, raporttien ja muun materiaalin tuottaminen. Yhteistyötapaamiset ja tapahtumat. read story >

VTM

Projektikehittäjä

Tiedonhaku ja kirjoitustyö, raportointi ja työn etenemisen suunnittelu, yhteydenpito projektitiimin ja si… read story >

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›