Browse stories

Hanna, lastensuojelun sosiaalityöntekijä

Customer service / patient care, Helsingin kaupunki

Julkaistu 17.5.2014

Opiskelupaikkani University of Jyväskylä
Pääaine tai koulutusohjelma Sosiaalityö
Muut opinnot Suomalainen viittomakieli ja gerontologian monitieteiset opinnot
Valmistumisvuosi 2013

Tyypillinen työpäiväni: Menen toimistolle noin puoli yhdeksäksi, avaan tietokoneen, sähköpostin ja asiakastietojärjestelmän. Minulla on oma työhuone. Kuuntelen viestit puhelinvastaajasta ja soitan takaisin, jos joku on soittanut. Kirjoitan muistion edellisen päivän asiakastapaamisesta sekä päätöksen esimerkiksi taloudellisen tuen myöntämisestä asiakaslapsen harrastukseen. Lähden verkostoneuvotteluun esimerkiksi nuorisopsykiatrian poliklinikalle ja käyn sen jälkeen lounaalla. Lounaalta matkaan työparini kanssa bussilla kotikäynnille asiakkaan luo ja palaan vielä toimistolle soittamaan muutaman puhelun ja lukemaan asiakastietojärjestelmästä sijaishuoltopaikan kirjauksia, jotta olen ajan tasalla ja osaan ottaa olennaiset asiat puheeksi seuraavan päivän nuevottelussa. Keskustelen hetken työkaverini kanssa asiakkaasta ja pohdimme, miten häne osaltaan pitäisi edetä, mikä palvelu sopisi hänen perheelleen parhaiten. Lähden töistä kotiin varttia vaille viisi.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: hyvät vuorovaikutustaidot, stressinsietokyky, kyky tarkastella asioita eri näkökulmista

Päädyin nykyiseen työhöni: Minulla oli pari kuukautta valmistumiseen, kun hain töitä omalta alaltani. Lastensuojelussa oli paljon työpaikkoja vapaana ja minua kiinnosti erityisesti parityöskentely ja asiakastyö. Lasten edun suojeleminen on aina ollut minulle tärkeä ja läheinen asia. Koin, että minulla olisi annettavaa lastensuojelutyössä. Työn kehittäminen myös kiinnosti minua.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Työharjoitteluista ja asiakastyöhön liittyvistä kursseista on ollut eniten hyötyä. Yleisesti ottaen yliopisto-opiskelussa tarvittava kokonaisuuksien hallitseminen ja asioiden ytimen löytäminen on tärkeä taito myös käytännön sosiaalityössä. Sen sijaan yliopisto-opintojen tutkimusorientaatio ei ole hyödyttänyt minua työelämässä.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Harkitse tarkkaan, haluatko sosiaalityöntekijäksi vai sosionomiksi. Sosiaalialalla ajasta ja resursseista on jatkuva puute, joten sinun on sopeuduttava siihen, ettet voi tehdä kaikkea niin kuin haluaisit. Julkisen työnantajan alaisuudessa ympärilläsi ja yläpuolellasi on suuri organisaatio, johon liittyy paljon turhalta vaikuttavaa byrokratiaa. Jos ärsyynnyt tai ahdistut helposti haastavissa vuorovaikutustilanteissa tai sinun on vaikea ymmärtää erilaisuutta, valitse jokin muu kuin sosiaaliala. Sosiaalityöntekijänä sinun on kyettävä eriyttämään siviili- ja työminäsi. Jälkimmäisen on osattava ottaa asiakkailtaan vastaan kritiikkiä ja loukkauksia loukkaantumatta ja kestettävä surulliset tilanteet itkemättä.

More stories

M

projektisuunnittelija

Aamulla luen läpi illan / yön aikana tulleita uutiskirjeitä ja muita tiedotteita ja tutustun alaani liitt… read story >

Sanna

Työpäivä saattaa sisältää toimistolla tehtävää työtä tai kokouksissa olemista tai kumpaakin. Tyypillinen … read story >

Mikko

Normaali työpäivä toimistolla 8-16, toisinaan myös asiakaskäyntejä ym. työpaikan ulkopuolella. Toimin hen… read story >

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›